FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

TRANSFERS SECTION
1.  My orders stated to detach in May 2003 from my current duty station.  However, my command has approved my request to leave mid-April.  Will this be a problem?

All orders direct a specific transfer month and year; the earliest a member can detach is the first day of that month.  Commands do not have the authority to override this directive.  Members desiring to detach earlier than the detach month must request an orders modification (ORDMOD) via their chain of command.

2.  Does this mean that my family must also wait until the transfer month to leave the island?

Actually, family members can leave as soon as orders arrive onboard.  Likewise, household goods (HHG) can be shipped immediately upon receipt of orders.  This is for the convenience of the member, but the member must plan his family’s travel carefully.

3.  My orders mandate obligated service, but I’ll be losing some money if I reenlist now.  Can’t I just reenlist at my next command?

Prior to executing a PCS transfer, the obligated service (OBLISERV) requirement mandated in the orders must be complied with, or PSD has no choice but to hold the transfer in abeyance pending resolution.  COMNAVPERSCOM directs compliance with the OBLISERV requirement within 30 days of receipt of orders, but it is understood that sometimes items such as SRB can be impacted.  Members must consult with their Command Career Counselor (CCC) immediately after receipt of orders.  Only COMNAVPERSCOM (PERS 451 or PERS 811) can authorize deviations from the requirement, and this authorization must be in writing in order to be valid; phone calls must be backed up with a message, letter, or e-mail.

4.  I have orders to return to the mainland, but I bought a house here in Hawaii and have decided to keep my family here.  Is it true that I can request to continue to draw my Hawaii BAH and COLA while I’m away?

Joint Federal Travel Regulations (JFTR) Article U5222 authorizes designated places of residency to include continuation of station allowances for personnel transferring to arduous sea duty (primarily USS and USNS vessels and certain staff duty), dependent-restricted tours (i.e. Diego Garcia), or overseas duty (excluding Hawaii).  Personnel not meeting these criteria who desire to leave their family members behind for reasons of personal convenience will not receive the Hawaii COLA and will receive BAH based on the member’s location (SECNAVINST 7720.82 refers).
Request for designated places of residency are submitted by the command to Chief of Naval Operations (N130E).

5.  I’m transferring to shore duty in Texas in February, but I’d like for my children to complete the school year in Hawaii.  I’m in government housing; would I be able to stay in quarters and keep my COLA until then?


This is possible.  Article U9151 of the JFTR states that COLA continuation at the old duty station is intended only when “delayed departure of dependents is necessary for reasons beyond the member’s or dependents’ control, such as illness or hospitalization of the dependent(s), completion of school term, lack of acceptable housing at the new duty station, difficulties related to dependent transportation or HHG shipment to the new duty station, or other exigencies of the Service.”


With regards to completion of the school term, members must not mistake that with school year.  COMNAVPERSCOM uses the traditional school terms (January – June and August – December) to determine the entitlement period, so a member transferring in February could have his entitlement up to 30 June.


Requests for temporary continuation of station allowances must be submitted by the command to DEPCHNAVPERS (PERS 454C).


As far as government quarters go, they are governed locally; requests for extension of housing entitlement must be submitted in writing to that authority via the member’s chain of command.

6.  I am transferring to shore duty in Mayport, but I have a school in San Diego first.  I would like to take my family with me to San Diego so we can drive together to Florida.  Is this going to be a problem?

There is no entitlement for the family members to accompany the member in a temporary duty (TEMDU) station.  Members taking their family members to the TEMDU station run the risk of loss of per diem entitlement.

Members must keep in mind their travel entitlement, which is from Point A to Point B.  In the example cited above, the member’s entitlement is from Honolulu to Mayport via San Diego, whereas the dependents’ entitlement is from Honolulu to Mayport.  Any deviation from the entitlement usually results in additional costs to the member.

7.  I’m transferring to a Hawaii-based ship after 3 years of sea duty here, but I have a school in San Diego.  I’m entitled to Consecutive Overseas Tour (COT) leave travel, but my transfer clerk states that I must use this entitlement before reporting onboard my new duty station or I will lose my entitlement.


That is correct.  Article U7200 of the Joint Federal Travel Regulations (JFTR) and Article 1050-410 of the MILPERSMAN are very specific in stating that a member traversing CONUS for any reason must use the entitlement, either before or after the TEMDUINS station or at the CONUS crossing.


Only operational commitments will warrant deferral of COT in such situations.  Customer commands would have to request deferral through COMNAVPERSCOM (PERS 40CC for Enlisted personnel and PERS 4541 for Officer personnel) and justify the reason for deferral.

8.  Where would I find information on shipping pets?


No information exists in any regulations on the shipment of pets.  Transportation of pets is governed by current airline guidelines.  Members bear the expense of shipping pets on commercial flights.  


Members must indicate on their travel request forms their intent to ship pets and provide vital information such as the type and size of the pet and kennel dimensions and weights.  NAVPTO will then be able to book the member’s flight on a “pet-friendly” airline.

9.  I’m a single E-6.  I have been living on the economy for a few years now.  I’m shipping HHG to my new duty station in San Diego and plan on living on the economy there, but I’m being told that I’m not entitled to DLA.


Currently, single DLA is not authorized for E-6 and below.  Members must report onboard and request to reside on the economy through their Commanding Officer.  Once approved, members can request single DLA through their Personnel Office.

10.  I am transferring to an overseas duty station.  Why is PSD asking about my overseas screening so soon after receipt of my orders?


COMNAVPERSCOM requires completion of overseas screening within 15 calendar days of receipt of orders.  This is usually dictated in the text of the orders.  Additionally, COMNAVPERSCOM sends a “personal to” message to the Commanding Officer emphasizing the 15-day requirement.  Usually between the 15-day and 30-day mark COMNAVPERSCOM will send an inquiry.  Members not screened within the required timeframe run the risk of orders cancellation.


COMNAVPERSCOM understands that sometimes 15 days is unfeasible because of availability of medical appointments; in such cases commands are required to submit interim screening messages notifying COMNAVPERSCOM and the gaining commands of the status.


Without completed overseas screening PSD will not be able to process transportation requests or Family Entry Approval requests (see item 11 for more on this). 

11.  I am transferring overseas and need a Family Entry Approval as soon as possible so I can arrange for HHG shipment.  How can I obtain one?


PSD will send the Family Entry Approval (FEA) request message once two vital prerequisites have been completed:  successful overseas screening of the member and family members, and completion of the required OBLISERV.  Failure to meet either requirement in a timely fashion will result in delay of submission of the request, as FEA-approving authorities also look for completion of those prerequisites.

12.  I am entitled to COT leave travel, but I would rather go to another destination.  What is the official policy?


Members’ official COT leave entitlement is from the last permanent duty station to the new permanent duty station via the member’s home of record.  Travel to any destination can be requested and arranged, but the member may incur excess cost.  NAVPTO will certainly attempt to arrange the member’s travel in a way that will keep the expense with the member’s entitlement or, at the very least, keep excess cost to a minimum.


Currently, only members whose official home of record is Hawaii may officially request authorization for an alternate COT leave travel location from CNO (N130E2), but the alternate location must be justified (i.e., immediate family in the vicinity of the requested location).

13.  I think I’m entitled to COT leave travel, but I don’t see it in my orders.  How can I verify my entitlement?


COT entitlement for enlisted personnel can be verified locally.  Members must meet the DoD area tour length requirements.  For example, Hawaii tour lengths are 36 months, both accompanied and unaccompanied.  A member transferring from shore duty in Hawaii to a Hawaii-based ship must have served 36 months on shore and must serve 36 months on sea duty, or serve an equivalent of two DoD area tours (for example, two years on Hawaii shore duty and four years on Hawaii sea duty).  

There is a 90-day window for entitlement; anything more than that will not normally be entitled to COT leave travel.


COT travel for officers must be stated in the text of the orders, as tour lengths usually vary from DoD area tour lengths.

14.  What about COT entitlement for my family members?

  
Family members are entitled to COT leave travel provided they were on station with the member for both DoD area tours.  Family members acquired in between duty stations are not eligible, nor are family members residing on the mainland.  Likewise, family members whose sponsor is on a dependent-restricted tour are not entitled to COT leave travel.

15.  PSD had my command correct my evaluation because the ending date was not the same as the transfer date.  What difference does it make?


The ending date on transfer evaluations and FITREPs must match the official detachment date; otherwise, a discrepancy exists.  The Enlisted Master File and the Military Master Pay Account (MMPA) will both reflect the official detachment date and are viewed by selection boards.  Discrepancies could have an adverse impact on your chances of selection.


Evaluations and FITREPs with discrepancies will be sent back to the command for correction.  If they cannot be corrected in time, a Page 13 will be prepared for the member for the benefit of the receiving command.

16.  I am transferring to Japan, but I have a school in Norfolk.  Rather than go to my home of record for COT leave, I would like to return to Hawaii to help my spouse with our HHG, as we have two small children, and go directly to Japan from there.  Am I entitled?


No entitlement exists in the JFTR or any other regulations for return to the previous duty station; JFTR Chap. 5 is specific with regards to the travel entitlement of the member and dependents.  What NAVPTO would do in the case of such requests is apply the member’s COT leave entitlement towards returning to Hawaii; naturally, the member will bear any excess cost.


This is a somewhat controversial rule.  Members and commands usually argue this point, stating, “This is not the right thing to do” and insist that there is a way around the rule.  Unfortunately, this is not a matter of policy that is open to interpretation; per the office of the CNO, Code N130, this is public law.  PSD understands the members’ commitment to their families and will work to keep their travel requests at minimal cost.

17.  I’m a single E-6 currently residing on the economy.  I am transferring back to sea duty here in the area, but I have a 12-week school first in San Diego.  I’m planning on keeping my apartment.  Can I keep my single BAH while I’m in school?


NAVADMIN 102/97 “corrects an inequity between Sailors with and without dependents.”  Essentially, members can maintain their single BAH by simply certifying that they will maintain the residence upon return from TEMDUINS.  The best method of certification is having a copy of an up-to-date lease.


Prior to the NAVADMIN, BAH entitlement for single members would stop on the 31st day.  It was a quality of life issue that was addressed by the fleet to the MCPON.

18.  I’m transferring on a Friday and flying out that afternoon.  The Monday before I’ll be shipping my POV and will be on foot until I leave.  I have everything done; can I pick up my orders, plane tickets and service record on Monday morning?


PSD cannot deliver records and orders to transferring members until the day of transfer; records must be tightly controlled.  However, if everything in fact is complete before the transfer date, PSD can transfer custody of the member’s orders, service record and plane tickets to the PLR for further delivery to the member.  However, PLRs must understand should the member become a casualty before the transfer date, the service record will need to be reviewed and ultimately mailed to COMNAVPERSCOM.

19.  I understand that I have to save every receipt when I drive from the west coast to my new duty station in Florida.


Actually, mileage and flat per diem for each authorized travel day is paid so receipts are not necessary.  Mileage is 15 cents a mile for the member and 2 additional cents for each family member not to exceed 20 cents a mile.  Flat per diem is $85 a day for the member, $63.75 (75%) for spouses and each child over the age of 12, and $42.50 (50%)for each child under the age of 12.  The member will pay expenses exceeding the entitlement.

20.  I am transferring to a unit that deploys overseas extensively and visits various countries.  Per that unit I need a no-fee (official) passport but my transfer clerk says that it cannot be processed locally.  Why is that?


The governing authority for passports, official or otherwise, is the State Department.  The State Department is no longer processing requests for deployments that “may occur.”  Units must provide copies of deployment orders that specify the country or countries to be visited and the duration to the servicing NAVPTO for processing.

